Restauratie H. Bonifatiuskerk vordert gestaag

De restauratiewerkzaamheden aan de toren van de Bonifatiuskerk lopen redelijk op schema. Door een paar tegenslagen zal de eerste fase (de toren) een paar weken langer in beslag nemen dan gepland.

Het uitslijpen van de voegen is bijna voltooid. De aannemer is gestart met het voegwerk, de galmborden zijn opnieuw bekleed en geschilderd en worden binnenkort teruggeplaatst. Half november is het glas-in-lood raam achter het orgel gerestaureerd en teruggeplaatst. Niet alles verliep volgens schema. Het kettinganker dat de muren van de toren bij elkaar houdt, bleek doorgeroest. Ook de kopstukken van de balken van de klokkenzolder bleken verrot. Door deze tegenslagen zal het steigerwerk niet helemaal voor de Kerst zijn weggehaald. Het is wel zo goed als zeker dat we weer klok kunnen kijken tegen die tijd. Het uurwerk is geheel gedemonteerd en de wijzerplaten opnieuw geschilderd.

Als deze klus aan de toren is geklaard, zullen de steigers worden verplaatst naar de westgevel van de kerk. Niet alleen aan de buitenkant maar ook binnen komen er dan steigers te staan voor het voegwerk, herstel van de ramen, en het vervangen van zinkwerk en de houten kapellen.

De ochtendvieringen op woensdag en vrijdag 09.00 uur zullen voorlopig nog in de parochiezaal worden gehouden. De maandagavondviering van 19.30 uur is in de kerk. De restauratie zal waarschijnlijk tot mei volgend jaar duren. Deze werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd dankzij een subsidie die het parochiebestuur heeft ontvangen van de Rijksdienst voor Monumentenzorg. Volgend jaar zal een besluit worden genomen of de rest van de buitenkant van de kerk onder handen kan worden genomen.

Klik HIER voor een foto impressie van de eerste fase van de werkzaamheden:

Klik HIER voor een foto impressie van de tweede fase van de werkzaamheden: