Diaken Pier Tolsma

Vijfenzestig jaar geleden ben ik in Westhem, op het platteland van Friesland geboren. Na de HBS in Bolsward ging ik scheikunde studeren in Groningen. Daarna verhuisde ik naar het westen om op Schiphol bij Fokker in vliegtuigindustrie te werken. Daar heb ik zeventien jaar met veel plezier doorgebracht. Vliegtuigen bouwen is een inspirerende bezigheid. Na het faillissement van Fokker werkte ik bij IBM en later nog als ICT-manager bij Imtech. Samen met mijn echtgenote Joke Sorgdrager woonde ik ondertussen in Leiden. Hier was ik actief in de Sint Petrusparochie. Doordat Joke theologie studeerde, werd ook mijn belangstelling gewekt voor het werk in de Kerk. Van 2001 tot 2007 volgde ik de diakenopleiding aan Bovendonk, het seminarie van Breda. Daarnaast deed ik de masteropleiding christendom en islam aan de Universiteit van Tilburg.

Na mijn diakenwijding in 2007 werd ik in de Sint Agnesparochie in Den Haag benoemd. Hier maakte ik kennis met het multiculturele karakter van onze Kerk. Na een mooie tijd van drieŽnhalf jaar in Den Haag volgde de benoeming in Oostland: de dorpen Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk, Nootdorp en Pijnacker en het Haagse stadsdeel Ypenburg.

Deze federatie is sinds een jaar gefuseerd tot ťťn parochie. Ook in deze weer geheel andere omgeving voelde ik mij thuis en heb er met veel genoegen gewerkt.

Als diaken haal ik mijn inspiratie uit het beeld van Christus Dienaar. Dienstbaar zijn aan de Kerk, aan mensen en aan de wereld is mijn roeping. Naast het parochiŽle werk krijgt dit vorm door onder andere namens het bisdom deel uit te maken van de Contactraad voor Interreligieuze Dialoog van de Nederlandse RK Kerk en met het voorzitterschap van de Stichting Straatpastoraat in Den Haag.

www.diakenpiertolsma.com

E-mail: diakentolsma@SintMaarten-Trinitas.nl