Even voorstellen: Tineke Tangel

Ik ben geboren en getogen ongeveer op de grens van Rijswijk en Den Haag. Mijn ouders behoorden tot de Jeroenparochie, destijds nog met het imposante kerkgebouw, dus het was vanzelfsprekend dat ik naar de Jeroenschool ging, de lagere meisjesschool waar de nonnen nog les gaven. Er was destijds (ik ben geboren in 1951) nog geen Cito-toets en voor de HBS moest je moest gewoon toelatingsexamen doen. Toen dat goed ging was het vanzelfsprekend dat ik naar het Lodewijk Makeblijde College in Rijswijk ging.

Tijdens mijn middelbare schooltijd bracht ik veel vrije tijd door op Don Bosco. Ik zat op tafeltennis, zaterdags met een team van drie junioren met de bus naar Roelofarendsveen, op zondag werd er ’s middags en ’s avonds in de filmzaal een bioscoopfilm gedraaid en eens per jaar werd er door jongeren het zgn. Plan Caritas georganiseerd, waarbij aan zieken en gehandicapten een feestelijk dag op Don Bosco werd aangeboden. Zondags waren er de zgn. beatmissen, ik zong in het koortje en ik deed mee in een gespreksgroep over de liturgie. Voor Don Bosco heb ik nog steeds een zwak: jammer dat de toekomst er niet zo rooskleurig uitziet.

Na mijn eindexamen zocht ik een baan. Wij hadden geen studietraditie thuis en ik ging als afdelingssecretaresse werken bij TNO op de Lange Kleiweg. Wel met cursussen ’s avonds natuurlijk. Mijn toenmalige baas bleek actief in de VVD en hij wist die overtuiging op mij over te dragen. Zozeer dat ik solliciteerde op een functie bij het VVD-partijbureau in Den Haag. Daar heb ik vele jaren met zeer veel enthousiasme gewerkt. Ik ging ’s avonds rechten studeren en toen ik was afgestudeerd werd het tijd voor iets anders. De geleerde kennis kon ik in praktijk brengen bij het Nederlands Politie Instituut, als secretaris van het Korpsbeheerdersberaad, een informeel overleg van burgemeesters die allemaal een van de 25 politieregio’s aansturen. Aansluitend werkte ik bij de GDVV, een Haagse organisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen, die fuseerde met de Thuiszorg in Den Haag en daarna opging in Meavita Nederland. Ik werkte toen twee jaar in Amersfoort en dat was ook genoeg. Toen de bezwaren van de afstand te groot werden heb ik een baan in Den Haag gezocht. Nu ben ik directeur en secretaris bij Logeion, de beroepsvereniging voor communicatieadviseurs.

Tot zover mijn werkzame leven. Ik woon alleen, maar met een hecht vriendenclubje ben ik een enthousiast bezoekster van concerten in Den Haag en theater in Rijswijk, Den Haag en Zoetermeer. Ik ben twee jaar geleden begonnen met pianoles, ik zoek de stamboom van mijn familie uit (beetje te weinig tijd voor) en volg een cursus kunstgeschiedenis. Inmiddels was ik verhuisd naar de Kerklaan in Rijswijk. Nog traditioneel welkom geheten door een van de pastores van de Bonifatiusparochie. Ik heb het toen wel bijzonder gevonden dat er vanuit de kerk contact werd gezocht, en ook als heel welkom ervaren.

De grote oude Jeroenkerk was inmiddels afgebroken: ik heb de laatste H.Mis bijgewoond. En ook de Gerardus Majella, de kerk van mijn moeder en oma, was niet meer gevestigd in het traditionele gebouw. Gelukkig is de Bonifatius er, als centrum van de nieuwe grote parochie met een enthousiast pastoraal team, een grote schare enthousiaste vrijwilligers, een schitterend gebouw en veel culturele activiteiten.

Een paar jaar geleden kreeg ik wat meer tijd en wilde ik graag meer betrokken zijn bij het reilen en zeilen van de onze parochie. Ik heb me toen als vrijwilliger gemeld. Omdat er mensen nodig waren voor de koffiegroep werd ik daarbij ingeschakeld. We kunnen daar trouwens nog steeds mensen gebruiken! Toen er een paar maanden geleden iemand werd gezocht in het parochiebestuur met een juridische achtergrond heb ik me opgegeven. In enkele gesprekken bleek gelukkig dat het klikte met de andere leden van het parochiebestuur en ik ben heel hartelijk welkom geheten.

Er gebeurt heel veel in onze parochie en ik ben blij dat ik daar deel van kan uitmaken. Nu de Jeroen en de Gerardus Majella aan de eredienst worden onttrokken en de Benedictus en Bernadettekerk een hele nieuwe start kan maken, moeten we ervoor zorgen een nieuwe hechte parochie te worden. Het is heel belangrijk dat de parochianen van de Jeroen en de Gerardus Majella zich welkom weten bij ons en ik wil daar graag aan meewerken.

Het is geloof ik een beetje nostalgisch stukje geworden. Tijdens het Strandwal-festival afgelopen zomer werd ik lid van de Historische Vereniging Rijswijk en in de Jubileumuitgave herkende ik veel. Het is leuk om in Rijswijk te wonen en het is leuk om in de Bonifatius actief te zijn. Misschien komen we elkaar wel eens tegen.

Tineke