De gezamenlijke geschiedenis van Suriname en Nederland

Op zaterdag 17 juni organiseert Initiatives of Change (IofC) een lezing en optreden in de Paleiskerk in Den Haag om stil te staan bij de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en Suriname. Spreekster is Lothy Bouwe-Day docent Engels en mentor/coach op het MBO College Almere. Ze is actief binnen de Evangelische Broeder Gemeente Nederland (EBGN) en PR officer van het multicultureel gemengd koor Sinafir bestaande uit leden met een Surinaams christelijke achtergrond. Geboren in Suriname in 1954 werd zij al vroeg geconfronteerd met de effecten van het slavernijverleden. Als kind van een Surinaamse moeder en een vader uit voormalig Brits Guyana vertelt ze over de impact van het dekolonisatieproces, de onafhankelijkheid en de daarop volgende dictatuur in Suriname. En hoe ze als zwarte nazaat haar positie in het post-koloniale Suriname en later in de Nederlandse multiculturele gemeenschap moest opeisen. In Nederland sinds 1988 werd ze geconfronteerd met o.a. institutioneel racisme hetgeen haar zwart bewustzijnsproces enorm heeft versneld. 

 

Op 17 juni deelt ze haar persoonlijke verhaal in woord en lied samen met het multiculturele Koor Sinafir dat haar verhaal zal illustreren met liederen uit het Keti Koti repertoire. Voorafgaande aan de lezing is er in de Paleiskerk voor de liefhebbers een Surinaamse lunch.  Kijk voor meer informatie op: http://www.iofc.nl/stadswandeling-langs-het-slavernijverleden-zaterdagochtend-17-juni 

 

Locatie: Paleiskerk, Paleisstraat 8, Den Haag, van 13:30 16:30. Surinaamse lunch 12:30 13:30

Begintijd lezing: 13.30

Eindtijd lezing: 16:30Kosten: Een bijdrage aan de kosten wordt op prijs gesteld met als richtbedrag voor de lezing 10,- en voor de lunch 5,-..

HOME