9 juli Nationale Bedevaart Brielle met opening Heilige Deur

Thema: ‘Wees barmhartig’

Zaterdag 9 juli vindt de Nationale Bedevaart naar het heiligdom van de HH. Martelaren van Gorcum (De Rik  5, Brielle) plaats. Onderdeel van de bedevaart is een pontificale eucharistieviering. Thema is dit jaar ‘Wees barmhartig’. Bij gelegenheid van het Jaar van de Barmhartigheid wordt op die dag de Heilige Deur geopend. De Caeciliakoren van St. Willibrordkerk (Bergschenhoek) en van St. Hildegardiskerk (Rotterdam Noord) verlenen o.l.v. Theo Kloeg, dirigent/organist de muzikale ondersteuning van de viering. Tevens is er een speciaal Jongerenprogramma.

Het symbool van de Heilige Deur heeft binnen de liturgie een bijzondere betekenis. Deze herinnert aan de iconostase (een wand met ikonen) die in de Oosterse Kerken het priesterkoor afgrenst van de ruimte voor het volk. Door het binnentreden van de deur komt men in de ruimte van Gods licht en barmhartigheid.

Brielle is het bekendste bedevaartsoord van Zuid-Holland. In het jaar 1572 werden op deze plaats 19 Rooms-Katholieke geestelijken uit Gorcum gemarteld en opgehangen omdat ze weigerden hun geloof in de eucharistie af te zweren. Drie ‘jonge’ martelaren uit de vorige eeuw hebben in het heiligdom ook gedenktekenen gekregen: de heilige zuster Benedicta van het Kruis (Edith Stein), de zalige Karl Leisner en de zalige Titus Brandsma. Zij zijn alle drie martelaren van het naziregime ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en indrukwekkende geloofsgetuigen van ‘onze tijd’.

Programma Nationale Bedevaart:

11.00 uur   Eucharistieviering

13.30 uur   Rozenkransgebed / jongerenprogramma

14.30 uur   Kruisweg

15.30 uur   Vesperviering met processie en pelgrimszegen

Jongerenprogramma:

Voor de jongere bedevaartgangers is er een ‘parallelprogramma’ tijdens het rozenkransgebed, met catechese door de bisschop.

Busvervoer:

Er zijn twee opstapplaatsen.

•   HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal aan de Mathenesserlaan 305 te Rotterdam, Vertrektijd: 09.45 uur

•   Centraal Station Rotterdam (achterzijde), Proveniersplein, Vertrektijd: 10.15 uur

Aanmelden via bisdom Rotterdam. T: 010 – 281 51 71

Openstelling en eucharistieviering:

In juli en augustus is het heiligdom dagelijks geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Elke donderdag vindt om 16.00 uur een eucharistieviering plaats. De Rik 5 (Hoek De Rik-Kloosterweg) te Brielle.