UITNODIGING VOOR BONIFATIUSHERDENKING IN WIJK BIJ DUURSTEDE

Bonifatius kwam in 716 voor het eerst naar het vasteland van Europa. Dat is nu 1300 jaar geleden. Mensen van elke parochie, kerk of instelling die naar hem is genoemd worden speciaal uitgenodigd dit samen te gedenken op zaterdagmiddag 28 mei om 15.00 uur. Deze herdenking is in Wijk bij Duurstede, want daar in het toenmalige Dorestad, kwam Bonifatius vanuit Engeland aan land. Iedereen is welkom.

Programma

Mensen uit steden, parochies, kerken en instellingen die een bijzondere band met Bonifatius hebben, kunnen zich aanmelden voor een gratis rondleiding door de stad die om 13:30 uur begint (via ldewijn@vvvkrommerijnstreek.nl ). Kopers van het boek Bonifatius in Dorestad, dat 28 mei uitkomt, kunnen vanaf 14.30 uur hun exemplaar laten signeren in de Grote Kerk aan de Markt. Daar begint om 15.00 uur ook de herdenking met een afwisselend programma van sprekers en muziek. Dr. A.J. Plaisier (algemeen-secretaris van de Protestantse Kerk in Nederland) en mgr. Th.C.M. Hoogenboom (hulpbisschop van het Aartsbisdom Utrecht) houden een korte inleiding. Ook burgemeester T.R. Poppens van Wijk bij Duurstede, historicus L. van der Tuuk en dominee P. L. de Jong spreken. Om 16.00 uur wordt een monument in de buitenmuur van de Grote Kerk onthuld dat een blijvende herinnering vormt aan de komst van Bonifatius naar Dorestad in 716. Daarna is er gelegenheid elkaar onder het genot van een drankje te ontmoeten.

Een bezoekje waard

Van het vroegmiddeleeuwse Dorestad zijn wel 150.000 houten palen in de grond gevonden en tienduizenden andere voorwerpen. In Museum Dorestad is er veel over te zien en te lezen. Dorestad, aan de oever van de Rijn, was een van de grootste handelsplaatsen in noordwest Europa.

Ook in de late Middeleeuwen was Wijk bij Duurstede van belang. Van 1459 tot 1580 woonden hier de bisschoppen van Utrecht, die tot 1528 ook de wereldlijke macht hadden in een groot deel van Nederland. Bouwwerken uit de late middeleeuwen zijn de Grote Kerk en het kasteel.

Wie een dagje naar Wijk bij Duurstede komt, vindt er naast gezellige eet- en drinkgelegenheden, een sfeervolle haven met de molen Rijn en Lek en treft een rijke historie aan.

Het kasteelpark is altijd vrij toegankelijk. Op 28 mei zijn van 13.30 uur tot 14.45 uur ook gratis toegankelijk: Museum Dorestad en de rooms-katholieke kerk, met daarin een glas-in-loodraam met Bonifatius.

Meer informatie: www.dorestadonthuld.nl/bonifatius.html

en www.facebook.com/groups/bonifatius.dorestad