HULP AAN DE VOEDSELBANK KOMT GOED TERECHT

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 april kunt u bij Albert Heijn in de Bogaard in Rijswijk producten kopen, die u kunt doneren aan de voedselbank. Een team van medewerkers zal klaar staan om uw gaven in ontvangst te nemen. De mensen, die uw hulp via de voedselbank nodig hebben, zullen u dankbaar zijn. Uw hulp komt goed terecht!

De samenwerking met AH gaat al zeven jaar terug. Iedere morgen mogen medewerkers van de voedselbank het brood, dat de vorige dag overgebleven is bij AH ophalen. In zeven jaar is er zo het equivalent van 148 duizend negenhonderd en vier broden gedoneerd aan mensen, die het echt nodig hebben. Als we al die broden in een lange rij achter elkaar leggen, dan heb je een afstand van 37 kilometer. Dat is wel even een rij broden van Rijswijk naar Leiden en weer terug.

Ik sprak met Razi, die al wat jaren door de voedselbank geholpen wordt. Razi: "Ik ben zo dankbaar dat de voedselbank bestaat. God zij dank voor de voedselbank!"

Maar Razi, is het niet zo dat mensen voor zichzelf moeten zorgen. Hoe is het gekomen dat jij de voedselbank nodig hebt? Razi: "Dat is een lang verhaal. Ik ben in Den Haag geboren, in Düsseldorf naar het gymnasium geweest en ik heb gestudeerd aan de University of Miami. Als leraar handelsontwikkeling heb ik een systematische techniek ontwikkeld, die ik Handdynamica genoemd heb. In 1986 werd ik benoemd tot internationale projectcoördinator van het Vredesjaar."

Razi, dat klinkt als een klok. Ik zou zeggen dat je best succesvol was. Waarom is daar toch een verandering in gekomen. Razi: "Ik heb gewoon te weinig voor mezelf gezorgd. Op een gegeven moment was mijn geld op en heb ík bij anderen mijn toevlucht moeten zoeken. Ik ben goed opgevangen in mijn huidige woongemeenschap, waar ik me thuisvoel. Het is gek dat het leven soms een loop neemt, waar je zelf toch weinig aan kunt doen. Het gebeurt je opeens."

Ik begrijp het, Razi. Zou jij nog eens kunnen zeggen wat je van de voedselbank vindt? Razi: "Hulp aan de voedselbank komt goed terecht! Voldoende voedsel voor iedereen is een Universeel Mensenrecht. Natuurlijk betreur ik het dat mensen de voedselbank nodig hebben. Maar ik ben het wel steeds beter aan het begrijpen. Er zijn zo veel mensen, die door omstandigheden en niet alleen door eigen schuld in problemen komen. Die mensen moeten geholpen worden. Dat is van levensbelang en in sommige situaties zelfs van overlevingsbelang."

Razi: "Ik ben blij dat er veel organisaties zijn, die mensen in nood behulpzaam zijn. Dat Albert Heijn brood geeft en ook op 13 en 14 april een speciale actie voor de voedselbank wil organiseren, dat is geweldig. Wij zijn blij met en dankbaar voor zulke initiatieven."

Razi, bedankt voor je indringende verhaal. Jouw verhaal laat zien dat er mensen zijn die ondersteuning hard nodig hebben. Ik hoop van harte dat veel mensen op 13 en 14 april aanstaande naar de Bogaard komen. Als ze dan wat inkopen voor de voedselbank doen bij AH, dan zou dat fantastisch zijn. Velen zullen u dankbaar zijn.

Ton Grimberg

HOME