Expositie in de Benedictus & Bernadettekerk

Net als enige jaren geleden exposeert Ted Kool weer Russische iconen bij ons in de Kersttijd. Tijdens zijn laatste jaren als tekendocent heeft hij zich bekwaamd in het schilderen van iconen volgens de originele orthodoxe regels. Ook de pigmenten - kleurstoffen - worden op de traditionele wijze toegepast.

Het bijzondere aan het schilderen van iconen is onder andere dat er geen schaduw wordt geschilderd. De schaduwwerking wordt verkregen door van donker naar licht te werken. Dit heeft ook te maken met de traditie van de iconen die een "venster op de hemel" zijn. En zoals wij geleerd hebben is God het alom aanwezige licht, er is dus geen schaduw. De iconen die u geëxposeerd ziet zijn huiskamer-iconen, de afbeeldingen verschillen niet met de iconen in de Orthodoxe Kerk.

Na Driekoningen exposeert Bets Vriend met aquarel winterlandschappen.

“Ik vind het nog steeds een leuke hobby. Dit doe ik onder begeleiding in Stervoorde. Ik hoop dat u ervan geniet.”

Bets Vriend

foto's: Wil Kouwer