Leonardus van Veghel weer terug in de kerk

Op 5 juni - de feestdag van de H. Bonifatius - hield de Jezuïet Pater Dries van den Akker S.J. uit Delft een boeiend verhaal over de beelden van de heiligen in de Bonifatiuskerk. Vijftig belangstellenden waren naar deze bijeenkomst gekomen. En zo bleek na afloop, ze hadden er geen spijt van. De uitleg van een uur had voor sommigen best wel wat langer mogen duren. Pater Van den Akker nam de twijfels weg al zou het beeld van Bonifatius niet van onze patroonheilige zijn. Bijzonder enthousiast was hij over het beeld van Leonardus van Veghel die tot zijn verbazing op de nonnenzolder was geparkeerd. Dit volgens hem bijzondere beeld stond tot 1984 op een sokkel boven de biechtstoel waar nu het koororgel staat. Wij hebben dit beeld nu voorlopig geplaatst in de nis bij  naast het mededelingenbord bij de zijingang.
Leonardus van Veghel ('s-Hertogenbosch, ca. 1527 - Brielle, 9 juli 1572) was een van de 19 Martelaren van Gorcum. Sinds 1556 was hij priester werkzaam in Gorcum. Bij de gevangenneming van de priesters fungeerde hij als woordvoerder voor de groep. Hij werd als tweede, na Nicolaas Pieck, opgehangen door de watergeuzen. In 1675 werden de Martelaren eerst door paus Clemens X zaligverklaard. Een kleine twee eeuwen later werden ze heiligverklaard door Pius IX. Hun feestdag is op 9 juli. Leonardus Van Veghel is ook terug te vinden tussen de Martelaren van Gorcum die staan afgebeeld boven het middenschip.

Pater Dries van den Akker S.J.

belangstellenden

beeld van Leonardus van Veghel